Træ
Bornholmsk Kirsebær
Bornholm er bla. kendt for sit fantastiske smukke forår hvor tusindvis af kirsebærtræer blomstre og hvor store områder næsten synes dækket med sne i et overflod af hvide blomster. Midsommer hvor turister i tusindvis gæster øen, bugner med dejlige velsmagende sorte kirsebær.
De færreste ved at det bornholmsk kirsebærtræ også er noget af det smukkeste snedkertræ der findes. Med sin varme gyldne glød og sit bevægende åre spil imellem gult og grønt, er det et af mine foretrukne materialer. Jeg har gennem flere år fremstillet møbler og drejede arbejder i kirsebærtræ, som jeg egenhændigt har fældet, savet til planker og tørret.
På Bornholm bliver kirsebærtræ ikke dyrket kommercielt og derfor findes der store varianter i veddet, hvor noget træ vokser hurtigt og andet meget langsomt, hvilket giver store variationer i struktur og farve.
Ask
*Yggdrasil, Ask Yggdrasil, verdenstræet, der fra krone til rod går gennem verdens tre planer: himmel, jord og underverden.
Det står midt i verden som en slags verdenssøjle.
Asketræet har altid været en af mine foretrukne træsorter. Anvendelserne er uendelige. Til fine møbler, til køkkenredskaber, skafter og haveredskaber og i gamle dage til vognhjul og i ting der skulle udsættes for store påvirkninger på grund af sin store sejhed.
Asketræets ved er hvidt, men har også en falsk kærne der er brun og nogle steder bliver kaldt oliven ask, fordi det minder om oliventræ og høre til Olivenfamilien.
Desværre har asketræet de senere år været udsat for en svampesygdom der hedder asketoptørre og som slår de fleste træer ihjel. En skæbne der også er overgået et prægtigt træ som Elmetræet, som næsten er udslættet. Så galt går det nok ikke og vi kan stadig få asketræ til vores produktion.
Inspireret af den nordiske mytologi, har jeg i 2017 udviklet en ny serie køkkenting som vi kalder New Nordic. startet med skærebrædder.
*Finn Stefánsson: verdenssøjle i Nordisk Mytologi, 2. udg. 2009, Gyldendal. Hentet 21. september 2017 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=284839
Stilk Eg. Quercus robur. Vinter Eg Quercus petraea
Egetræet vil jeg egentlig gerne kalde “ det danske teak “. På mange måder er egetræet lige så anvendeligt til de produkter teak bruges til.
Stor modstandsdygtighed for svampeangreb på grund af sit store garvesyreindhold.
Eg er meget bedre at forarbejde end teak. Desværre har vi en tilbøjelighed til at bruge eksotisk regnskovstræ fordi vi måske synes det er “finere”! Tænk bare på alt det asorbe ( jerntræ ) der bruges i Danmark. Vi kunne lige så godt bruge vores eget egetræ, istedet for afrikansk regnskovstræ, men prisen spiller nok også en væsentlig rolle.
Under alle omstændigheder er arkitekter og bygherre gået helt amok i brugen af asorb til havnebyggerier og andet der er udsat for vand og vejrlig. Pinligt, for det er der ikke meget bæredygtighed i !
Tænk på at store dele af det gamle København er bygget på egepæle og den står endnu.
Under alle omstændigheder, er egetræ anvendelig til mange ting.
Fremragende til udendørs brug til havemøbler, terrassebrædder. Til køkkenting, og fine møbler.
Men husk at egetræ har meget garvesyre, så når det kommer i kontakt med jern, bliver det sort. Det er en god ide at bruge rustfrit stål i forbindelse med egetræ.
Det er umuligt at se forskel på Vinter Eg og Stilk Eg`s ved, til forskel fra Amerikansk rød Eg.
Amerikansk rød Eg. Quercus rubra.
Rød Eg som stammer fra det nordlige Amerika og Canada, skiller sig ud fra den almindelige danske eg ved sine fligede blade og sin ildrøde efterårsfarver og sin ringere holdbarhed i forhold til den danske eg. Rød Eg har en meget ensartet struktur. Det egner sig især til møbler og andre genstande der bruges indendørs. Veddet har en smuk brun og gylden farve der med tiden får et meget homogent udtryk. På Bornholm er der plantet store områder med Rød Eg, som nu er ved at blive udtyndet. De Rød Ege vi kommer til at anvende, bliver udtyndingskævler der ellers havde været tiltænkt brænde eller flis. Store mængder godt gavntræ ender i disse år i misforståede forsøg på en co2 neutral fremstilling af energi.
-Blandt andet på Bornholm. Vi håber derfor at kunne anvende en del Rød eg i fremtiden som livsforlængende af smukt træ.
Bornholmsk Røn. Sorbus intermedia
Seljerøn som træet hedder, er et almindeligt forekommende træ på Bornholm. Det gror ofte i de mere ufremkommelige områder hvor der ikke er almindelig skovdrift, da det ikke har nogen kommerciel betydning. Køre man rundt på øen i efterårsmånederne kan man ikke undgå at se rønnetræerne med deres smukke røde klaser af bær og går man i naturen når bladene er faldet af træerne, lyser rønnebærrene op som det sidste af årets frugter.
Når jeg køber stakke med forskellige løvtræssorter ofte til brænde, forekommer det at der er Seljerøn blandt stammerne. Det anvender jeg til køkkenting og borde. Træet har et karakteristisk og smukt udseende med veksling mellem brun, gylden og næsten hvid farve. Hårdheden er meget fin til brugsting til boligen.